Czy wiesz, że domowe mleko kokosowe jest banalnie proste w przygotowaniu i potrzeba do niego tylko dwóch składników? Dlatego warto poświęcić chwilę i przygotować je samemu, by było w 100% naturalne. Zatem jak zrobić mleko kokosowe w domu?
Składniki:
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 4 szklanki przegotowanej ciepłej wody
Jak zrobić mleko kokosowe krok po kroku:
Wiórki kokosowe (w moim przypadku ekologiczne z firmy BioPlanet) zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą. Odstawiamy je na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc. Następnie podgrzewamy do temperatury 60°C (niektórzy nie podgrzewają) i blendujemy. Mleko przecedzamy przez sito, przelewamy do słoika, butelki lub na bieżące spożycie. To, co nam zostało, możemy włożyć do lodówki. Mleko rozwarstwia się, co jest naturalne i nie wpływa na jego walory smakowe. Nie jest to oznaka zepsucia mleka, lecz normalny stan – efekt powstałej reakcji. Wystarczy zamieszać i uzyskamy jednolicie biały kolor. Wiórki, które nam zostały, możemy użyć jako dodatek do budyniu lub innych deserów.
Gotowe domowe mleko kokosowe możemy spożywać na bieżąco np. jako mleko do porannej kawy, lecz można je także przelać do słoików i trzymać w lodówce do 4 dni. Trzeba pamiętać o tym, że psuje się ono szybciej niż mleko ze sklepu ze względu na brak konserwantów. Jeśli chcemy bardziej gęste mleko, to dajemy mniej wody. Możemy je dodawać do porannej kawy, do deserów, kakao, do zup zamiast śmietany.