Pudding czekoladowy, waniliowy, śmietankowy. Niepowtarzalny smak dzieciństwa, do którego kochamy powracać. Aby go przyrządzić należy użyć mąki, masła, jajka, cukru i odpowiedniego dodatku smakowego. Pycha! Jednak pudding można przygotować również z innych produktów i nie straci nic na swoim smaku. Dodatkowo wpłynie korzystnie na nasz organizm. Kto się skusi?
Jaglany pudding z dynią, jabłkiem i granatem
Pudding rewelacyjnie sprawdzi się zarówno, jako lekkie śniadanie jak i podwieczorek. Dodatek gałki muszkatołowej sprawia, że pudding ma bardziej wyrafinowany smak oraz działanie rozkurczowe. Rewelacyjnie sprawdza się wszędzie tam, gdzie pojawiają się zaburzenia czynności żołądka i jelit.
Składniki na 2–3 porcje
✓ 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
✓ 0,5 dyni piżmowej lub innej dowolnej
✓ 0,5 szklanki mleka kokosowego lub innego roślinnego
✓ szczypta cynamonu
✓ szczypta gałki muszkatołowej
✓ szczypta kurkumy (opcjonalnie)
✓ szczypta soli morskiej lub himalajskiej
✓ łyżka syropu z agawy lub miodu akacjowego
✓ ziarenka granatu
✓ 1 jabłko
✓ uprażony sezam (opcjonalnie)
Przygotowanie
Dynię obierz ze skórki, pokrój w kostkę i ugotuj na parze do miękkości. Zmiksuj z dodatkiem mleka kokosowego, szczypty soli morskiej lub himalajskiej, przypraw korzennych i syropu z agawy. Spróbuj i dopraw w razie potrzeby.
Serwuj z jabłkiem pokrojonym w kostkę i ziarenkami granatu.
Źródło:
- Marek Zaremba Jaglany Detox