Szarlotka. Zapach jabłek, cynamonu i kardamonu rozchodzący się po całym domu. Bezcenne wspomnienia z dzieciństwa. Daj się na nowo otulić tą niepowtarzalną atmosferą. Odkryj szarlotkę z kaszy jaglanej, którą możesz jeść bez wyrzutów sumienia.
Jaglana szarlotka
Składniki na tortownicę średnicy 24 cm
Na spód
✓ 1,5 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej ze szczyptą kurkumy
✓ 1 łyżka sezamu (opcjonalnie)
Do musu jabłkowego
✓ 2 kg słodko-kwaśnych jabłek
✓ 1 łyżeczka cynamonu
✓ 1/3 łyżeczki kardamonu (opcjonalnie)
✓ 0,5 szklanki suszonej żurawiny
✓ 8–10 daktyli
✓ 1/3 szklanki mąki kukurydzianej lub kasztanowej
✓ 1/3 szklanki oleju kokosowego lub innego tłoczonego na zimno
✓ 1/3 szklanki mleka migdałowego lub wody źródlanej
Na wierzch
✓ 0,5 szklanki orzechów włoskich
✓ 0,5 szklanki płatków migdałowych
✓ płatki róży do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie
Daktyle potnij w cienkie paseczki i namocz w gorącej wodzie na około 10 minut.
Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Podsmaż je na patelni wraz z żurawiną, szczyptą cynamonu oraz kardamonu, a na koniec dodaj namoczone daktyle. Odparuj mus, mieszając od czasu do czasu. Odstaw do ostygnięcia.
Ugotowaną, najlepiej jeszcze ciepłą kaszę jaglaną wymieszaj z mąką kukurydzianą lub kasztanową. Dodaj łyżkę sezamu, trochę roślinnego mleka lub wody oraz olej kokosowy albo inny tłoczony na zimno. Wyrób zwarte ciasto i wylep nim wyłożoną pergaminem tortownicę, dociskając na brzegach. Zapiekaj około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Wyciągnij i po chwili rozłóż na wierzchu mus jabłkowy.
Posyp płatkami migdałów i posiekanymi orzechami włoskimi, przykryj folią aluminiową. Wstaw do piekarnika na około 35 minut, a potem zdejmij folię i zapiekaj jeszcze 5 minut.
Źródło:
- Marek Zaremba Jaglany Detox