Curry, które kojarzy nam się ze zmieloną przyprawą lub pastą w kuchni indyjskiej, jest sposobem przyrządzania potraw. Curry to tak naprawdę danie główne w sosie. Curry to zarówno warzywa, ser, mięso lub tak jak w poniższym przypadku – ryba. Natomiast sproszkowane curry zostało stworzone przez brytyjskich kolonizatorów w celu jego transportu do domu.
Curry z łososiem i brokułem
Składniki na 2–4 porcje
✓ 1–2 filety z łososia (bez skóry)
✓ 0,5 brokuła
✓ 10–15 pomidorków koktajlowych
✓ 1 puszka mleka kokosowego
✓ świeża bazylia lub kolendra
✓ 2–3 cm świeżego kłącza imbiru
✓ 2 ząbki czosnku
✓ 1 średnia cebula
✓ 0,5 łyżeczki kurkumy
✓ 0,5 łyżeczki curry
✓ 1/3 łyżeczki nasion kopru włoskiego
✓ ugotowany czarny lub brązowy ryż
✓ kawałek kory cynamonu lub szczypta mielonego (opcjonalnie)
✓ sok z 0,5 cytryny
✓ uprażony sezam
✓ sól morska lub himalajska
✓ syrop z agawy (opcjonalnie)
Przygotowanie
Łososia dokładnie umyj, wyciągnij ości i osusz, a następnie potnij w kawałki grubości około 4 cm. Posól i odstaw na chwilkę do lodówki. Brokuł podziel na drobne różyczki i przełóż do miseczki.
Imbir obierz i posiekaj w cienkie paseczki, czosnek w płatki, a cebulkę w nieco grubsze piórka. Pomidorki możesz przekroić na pół.
Do głębokiego garnka lub woka wlej mleko kokosowe. Kiedy się zagotuje, dodaj imbir, nasiona kopru, cynamon, curry, czosnek i po chwili cebulę. Wrzuć pomidorki i różyczki brokuła. Gotuj 2–4 minuty. Dopraw solą, spróbuj i w razie potrzeby dodaj troszkę syropu z agawy.
Wrzuć łososia i po 2–3 minutach obróć kawałki ryby na drugą stronę, żeby ugotowały się równomiernie. Skrop danie sokiem z cytryny lub limonki.
Udekoruj curry liśćmi świeżej bazylii lub kolendry, uprażonym sezamem i serwuj z pełnoziarnistym ryżem.
Źródło:
- Marek Zaremba Jaglany Detox