Congee ryżowe, czyli tradycyjny kleik ryżowy

utworzone przez | lut 21, 2020 | DIETETYKA, Oczyszczanie organizmu, Odżywianie wg TCM, PRZEPISY, Śniadania, Zboża

Dziś przedstawiam wyjątkowy, ale bardzo prosty przepis – Congee ryżowe. W Europie znane pod hasłem kleik ryżowy! Kto już próbował, ten wie, że Congee nie ma samo w sobie zbyt dużo smaku, ale ta uniwersalność jest także jego zaletą! Pobudza kreatywność – można dodać do niego ulubione owoce, domowe musy czy warzywa – nadać mu nasz własny, unikalny smak. Najbardziej istotną zaletą kleiku jest jednak to, że najlepiej trawi go nasz organizm. Zatem, kto jeszcze nie gotował Congee ryżowego warto, aby spróbował! To świetny pomysł na śniadanie, ale przede wszystkim – to doskonały posiłek w trakcie osłabienia organizmu (nawet w chorobach onkologicznych). 

Czym jest Congee ryżowe?

Congee to ryż gotowany kilka godzin, bez jakichkolwiek dodatków (nawet bez soli). W dokładnym tłumaczeniu, jest to “woda ryżowa”, najczęstsza wersja śniadania u Chińczyków – od tego rozpoczynają dzień. Kto pierwszy raz spróbuje Congee ryżowego, stwierdzi, że mu nie smakuje, jest mdłe, bez smaku, ale z dnia na dzień zacznie je bardziej tolerować. (Mowa oczywiście o wersji podstawowej – bez dodatków).

Congee ryżowe – z czym i kiedy jeść?

Jak już wspomniałam Congee ryżowe to to samo, co nasz tradycyjny kleik ryżowy, który z powodzeniem stosuje się jako uzupełnienie każdej diety. Stanowi on bowiem pełnowartościowy posiłek, bogaty w witaminy z grupy B, magnez czy żelazo, a więc dostarczający najważniejszych składników odżywczych. Ponadto, ryż jest produktem bezglutenowym, dlatego może być spożywany także przez osoby, które nie tolerują glutenu.

Congee ryżowe w podstawowej formie stosujemy w przypadku zatruć i problemów pokarmowych, ponieważ łagodzi podrażnienia, wspomaga wątrobę, żołądek oraz korzystnie wpływa na jelita.

Congee ryżowe gotujemy również w celu wykonania mleczka ryżowego dla niemowląt. Podstawową wersję kleiku podajemy także w chorobach przewlekłych, w tym nowotworowych oraz w stanach ostrych np. przy chorobach z gorączką. W takich momentach organizm nie ma sił na trawienie i powinien skupić się na walce z patogenem. Jeśli przeciążamy go np. kotletem schabowym czy słodyczami, to będzie tracił energię na trawienie, zamiast podjać walkę z patogenem. Zdaniem Chińczyków, ryż przywraca harmonię oraz siły witalne – a właśnie o to nam chodzi. Congee ryżowe dostarcza naszemu organizmowi Qi i nawilża go od środka, a takie nawilżenie jest konieczne chociażby przy suchym kaszlu.

Congee ryżowe możemy też spożywać profilaktycznie na śniadnie lub w ciągu dnia. Wtedy nie ma potrzeby przestrzegania restrykcyjnej diety i możemy je wzbogacać na słodko czy słono.

Słodkimi dodatkami mogą być różnego rodzaju musy z jabłek, malin, gruszek. Wersja na słono, może zawierać różnego rodzaju warzywa, świerze zioła (np. koperek).

kleik

Przepis na Congee ryżowe

Składniki:

    • 1 szklanka białego ryżu (koniecznie), może być basmati czy jaśminowy

    • 10 szklanek wody

 Sposób przygotowania:

Ryż, najlepiej ekologiczny, należy przepłukać i wsypać do dużego garnka, optymalnie o pojemności około 6 litrów, jak na załączonym zdjęciu. Następnie zalać ryż zimną wodą. Po zagotowaniu ryżu, ogień należy zmniejszyć do minimum i gotować przez 2-4 godziny. Ważne, aby ryż jedynie ‘pyrkał’, a nie wrzał intensywnie. Dzięki tak długiemu gotowaniu ryż zyskuje na mocy.Użycie większego garnka jest zalecane, ponieważ ryż podczas gotowania może lekko ‘kipieć’. To tylko sugestia techniczna, nie wymóg. Osobiście zwykle gotuję tę ilość kleiku ryżowego w 6-litrowym garnku.

 

garnek

Sposób podawania i przechowywania

Tak przygotowane Congee ryżowe można podawać z różnymi owocami, syropami, warzywami lub przygotować z niego mleko ryżowe. Gotowe Congee ryżowe oczywiście podajemy na bieżąco, ale można też zlać do słoików i przechowywać w lodówce przez około 2-3 dni. Jest bardzo proste w przygotowaniu jednak wymaga długiego czasu gotowania, stąd zawsze robię większe ilości i przelewam do słoików – gorące Congee daję do słoika, zakręcam, czekam jak wystygnie i wtedy wkładam do lodówki.

SMACZNEGO! 

Jeśli chcesz zagłębić się w temat zdrowego odżywiania, dbania o zdrowie i eliminowania produktów śmieciowych, a także dowiedzieć się, jakie produkty dobierać indywidualnie do swojego zdrowia – KLIKNIJ TUTAJ

O mnie

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog
Dietetyk Medycyny Chińskiej
Pomagam odzyskać zdrowie poprzez zastosowanie prawidłowej diety opartej na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej liczącej aż 3000 lat!
Prowadzę szkolenia i konsultacje indywidualne.

Więcej  o mnie

Więcej wyników wyszukiwania...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Najbliższe wydarzenie

  • 7 skutecznych kroków do oczyszczenia organizmu  z Wilgoci i Śluzu
    24 listopada 2023 - 30 kwietnia 2024
    00:00 - 23:59
  • DOŁĄCZ DO GRUPY NA FB

    elzbieta kasztelaniec
    Dołącz do społeczności, która jest zainteresowana zdrowym odżywianiem w oparciu o zasady Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
    Znajdziesz porady, przepisy oraz informacje o dietetycznych wydarzeniach.
    Dzielimy się wiedzą i wymieniamy doświadczeniem.

    Share This