Do tej kategorii produktów zaliczamy doskonałą większość suszonych ziół i przypraw, wiele ryb morskich, mięso drobiowe, wędzone i dziczyzna, niektóre warzywa (cebula, chrzan, por), suszone owoce, kawę, kakao oraz orzechy. To grupa pokarmów, która wspaniale rozgrzewa i wspomaga aktywność (wzmacnia Yang), a siła owych właściwości jest zależna od dawki produktu oraz intensywności jego smaku. Ciepłe produkty spożywcze można spożywać o każdej porze roku – przede wszystkim dla wzmocnienia Yang. Ich udział w diecie zaleca się zwiększać przy chłodnej pogodzie i w chłodnej porze roku, kiedy nasze siły odpornościowe maleją – jednak pamiętając, że mocno aromatyczne przyprawy w większych dozach są w stanie bardzo mocno rozgrzać organizm i dlatego trzeba ich używać z głową! Ich działanie wynika w głównej mierze z zawartości olejków eterycznych, które uwalniają energię Qi z zastoju, dynamizują organizm oraz – po prostu – poprawiają smak potraw.
Rośliny o własnościach ogrzewających to te, które dłużej rosną, są uprawiane w sposób naturalny (bez użycia pestycydów, herbicydów, nawozów sztucznych) i odznaczają się jasną barwą.

Ciepłe produkty spożywcze
✓ Gorzkie ciepłe: bazylia, cząber, estragon, gorąca woda, kasza gryczana, kozi ser, kozie mleko, kurkuma, laurowy liść, lubczyk, majeranek, oregano, prażone zboża, quinoa, rozmaryn, tymianek, zboża.
✓ Kwaśne ciepłe: drób, kiełki, kolendra, koperek, kwaśne wiśnie, marynowany imbir, natka pietruszki, ocet balsamiczny, ocet ryżowy, ocet winny, owoc cytryńca, owoc derenia, owoc róży, wiśnie.
✓ Ostre ciepłe: cebula, chrzan, czarnuszka, czosnek, gorczyca, imbir świeży, kardamon, kmin rzymski, kolendra, majeranek, mięso z dziczyzny, ostra papryka, owies, parmezan, pietruszka, por, ser mocno sfermentowany, sery pleśniowe, szalotka, szczypior.
✓ Słodkie ciepłe: bataty, czereśnie, czerwone winogrona, kminek, masło klarowane, miód pitny, morele, olej rzepakowy, orzechy piniowe, orzechy włoskie, porto, rodzynki, rzepakowy, sago, smażona cebula, słodkie brzoskwinie, słodkie wino, wanilia, wiórki włoskie.
✓ Słone ciepłe: dorsz, flądra, homar, krewetki, langusta, okoń, rogi jelenia, ryby wędzone, szproty, tuńczyk węgorz, łosoś.
