DIETETYKA Odżywianie wg TCM PODSTAWY TCM Termika

Ciepła natura termiczna

wrz 7, 2020

Do tej kategorii produktów zaliczamy doskonałą większość suszonych ziół i przypraw, wiele ryb morskich, mięso drobiowe, wędzone i dziczyzna, niektóre warzywa (cebula, chrzan, por), suszone owoce, kawę, kakao oraz orzechy. To grupa pokarmów, która wspaniale rozgrzewa i wspomaga aktywność (wzmacnia Yang), a siła owych właściwości jest zależna od dawki produktu oraz intensywności jego smaku. Ciepłe produkty spożywcze można spożywać o każdej porze roku – przede wszystkim dla wzmocnienia Yang. Ich udział w diecie zaleca się zwiększać przy chłodnej pogodzie i w chłodnej porze roku, kiedy nasze siły odpornościowe maleją – jednak pamiętając, że mocno aromatyczne przyprawy w większych dozach są w stanie bardzo mocno rozgrzać organizm i dlatego trzeba ich używać z głową! Ich działanie wynika w głównej mierze z zawartości olejków eterycznych, które uwalniają energię Qi z zastoju, dynamizują organizm oraz –  po prostu –  poprawiają smak potraw.

Rośliny o własnościach ogrzewających to te, które dłużej rosną, są uprawiane w sposób naturalny (bez użycia pestycydów, herbicydów, nawozów sztucznych) i odznaczają się jasną barwą.

cieple-produkty

Ciepłe produkty spożywcze

✓   Gorzkie ciepłe: bazylia, cząber, estragon, gorąca woda, kasza gryczana, kozi ser, kozie mleko, kurkuma, laurowy liść, lubczyk, majeranek, oregano, prażone zboża, quinoa, rozmaryn, tymianek, zboża.

✓   Kwaśne ciepłe: drób, kiełki, kolendra, koperek, kwaśne wiśnie, marynowany imbir, natka pietruszki, ocet balsamiczny, ocet ryżowy, ocet winny, owoc cytryńca, owoc derenia, owoc róży, wiśnie.

✓   Ostre ciepłe: cebula, chrzan, czarnuszka, czosnek, gorczyca, imbir świeży, kardamon, kmin rzymski, kolendra, majeranek, mięso z dziczyzny, ostra papryka, owies, parmezan, pietruszka, por, ser mocno sfermentowany, sery pleśniowe, szalotka, szczypior.

✓   Słodkie ciepłe: bataty, czereśnie, czerwone winogrona, kminek, masło klarowane, miód pitny, morele, olej rzepakowy, orzechy piniowe, orzechy włoskie, porto, rodzynki, rzepakowy, sago, smażona cebula, słodkie brzoskwinie, słodkie wino, wanilia, wiórki włoskie.

✓   Słone ciepłe: dorsz, flądra, homar, krewetki, langusta, okoń, rogi jelenia, ryby wędzone, szproty, tuńczyk węgorz, łosoś.

cieple-produkty

Elżbieta Kasztelaniec

Mikrobiolog, Specjalista Medycyny Chińskiej

W 1985 roku uzyskałam dyplom z mikrobiologii. Od tamtej pory staram się uświadamiać pacjentów na temat właściwego sposobu odżywiania i jego wpływu na organizm ludzki. Pomagam odzyskać zdrowie, wzmocnić odporność, a przede wszystkim uczę, jak samodzielnie wykorzystywać wiedzę z zakresu profilaktyki, aby troszczyć się o ciało i ducha.

Zdaję sobie sprawę, że informacje o medycynie naturalnej nie są wystarczająco rozpowszechnione w Polsce. Tymczasem znajomość podstaw medycyny chińskiej jest kluczem do poprawy stanu zdrowia wielu pacjentów. Moim celem jest popularyzacja tego nurtu wśród uczestników szkoleń, które organizuję. Wieloletnie doświadczenie, połączone z pasją do naturalnych metod leczniczych, pozwoliło mi stać się ekspertem w tej ... Czytaj więcej