Odżywianie latem zgodnie z teorią Pięciu Przemian - Koneser Zdrowia

SZKOLENIE

Odżywianie latem zgodnie z teorią Pięciu Przemian

Odżywianie latem zgodnie z teorią Pięciu Przemian

DATA SZKOLENIA

07 lipca 2022 - 31 lipca 2022

}

GODZINY SZKOLENIA

00:00 – 23:59

SZKOLENIE POPROWADZI:

Elżbieta Kasztelaniec

Kontakt:
Email: biuro@nona-polska.pl

Czy wiesz jakie produkty spożywać latem, a jakie wykluczyć?

Zgodnie z Tradycyjną Medycyną Chińską odżywiamy się zgodnie z porami rokuKażda pora roku powiązana jest z określoną przemianą, narządem i smakiem. Lato jest porą wielkiego Yang, co ma związek z przemianą Ognia, które „reprezentuje” dwa narządy: narząd Yin, czyli Serce oraz narząd Yang, czyli Jelito Cienkie. 

Lato jest okresem wspaniałego wzrostu, dojrzewania, obfitości, radości, aktywności, twórczości i witalności.

Ogień kojarzy się natomiast z miłością, entuzjazmem i serdecznością.

Energia, witalność, aktywność, lepsze samopoczucie i radość to wartości, których intensyfikacja następuje wraz z nadejściem lata. Gorące, wręcz upalne dni i wzrost temperatur nakłaniają do intuicyjnego sięgania po produkty takie jak lody, surowe owoce w formie zimnych szejków czy napoje z dodatkiem kostek lodu. Jednak czy pomyślałeś kiedyś o tym, że to nie najlepsza forma schładzania Twojego organizmu?

Co to wszystko tak naprawdę oznacza? Aby to zrozumieć trzeba poznać smaki, termikę i nauczyć się rozróżniać konstytucję organizmu. Jedna osoba będzie potrzebowała mocnego schłodzenia, a druga musi to robić bardzo ostrożnie. Latem spędzamy dużo czasu na świeżym powietrzu, bawiąc się, relaksując czy też podróżując po świecie. Pamiętajmy jednak, że nadmiar Ognia może nam zaszkodzić poprzez odczuwanie presji, stresu czy też niepokoju, a także nadmiernych potów. To z kolei prowadzi do wyczerpania płynów, a w konekwencji do “uszkodzenia” Yin i Serca.

Jak temu zaradzić? Z pomocą przychodzi odpowiedni sposób odżywiania latem,

który pomaga w uzupełnieniu płynów, drenuje nadmierny Ogień, by schłodzić organizm.

Jeżeli chcesz wiedzieć, 

  • Jakich unikać produktów, a jakie wprowadzić latem, by ochłodzić organizm 
  • Jak powinny odżywiać się latem osoby z zimnem, a jak z gorącem;
  • Co wprowadzić dla dziecka, gdy temperatury za oknem są bardzo wysokie;
  • Jak naprawić drobne grzeszki żywieniowe, na które pozwalamy sobie latem;
  • Co jeść podczas wakacji all-inclusive, by cieszyć się dobrym samopoczuciem przez cały wyjazd;

 

Koniecznie dołącz do mojego szkolenia,

które odbędzie się 7 lipca o godzinie 20:00 

Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej 

odżywiamy się określonymi smakami i termiką dopasowaną do naszej konstytucji, spożywamy produkty rosnące w naszej strefie klimatycznej ale dostosowujemy się także do pór rokuKażda z nich powiązana jest z określoną przemianą, narządem i smakiem. 

wilgoc

Lato jest porą roku kiedy z jednej strony mamy to mocne, otaczające nas Yang i zdecydowanie powinniśmy mieć kontrolą nad ewentualną utratą cennych płynów, ale wbrew pozorom lato może też prowadzić do tworzenia się Wilgoći i Śluzu. Chociażby zmarzluchy, które bedą spożywać zbyt dużą ilość surowych czy mlecznych produktów mogą wygenerować śluz objawiaący sie na jesień katarzem, kaszlem czy przeziębieniem. Stosowanie się do zaleceń Medycyny Chińskiej, może pomóc w przeciwdziałaniu gromadzeniu się Wilgoci i Śluzu.

Tradycyjna Medycyna Chińska daje praktyczne rozwiązania na to jak pozbyć się tych dokuczliwych dolegliwości. Istnieje gama produktów, które poprzez swoje działanie może wyprowadzić Wilgoć z organizmu. Co więcej, w myśl jednej ze sztandarowych zasad medycyny klasycznej “Lepiej zapobiegać niż leczyć”, także i TCM na miejsce produktów śluzotwórczych proponuje się stosowanie ich zamienników. Jak to pogodzić w lecie opoiwem na szkoleniu

Podczas szkolenia: 

  • Poznasz typy konstytucyjne: Gorący i Zimny
  • Dowiesz się jaka termika wskazana jest dla danego typu, by organizm był w harmonii
  • Poznasz smaki i termikę produktów
  • Nauczysz się zasad komponowania posiłków na lato
  • Zrozumiesz dlaczego dziecku należy ograniczyć surowe produkty
  • Dowiesz się jakie są formy obróbki termicznej
  • Poznasz przepisy na upalne dni
  • Zrozumiesz zasady przygotowania grilla dla zmarzlucha i osoby non stop oblanej potem
  • Dowiesz się dlaczego ciepła, zielona herbata lepiej Cię schłodzi niż zimna woda z lodówki

 

Dzięki szkoleniu:

 

  • Zrozumiesz jakich należy dokonać zmian w diecie, by schłodzić organizm i przetrwać upały
  • Zapanujesz nad jesiennymi przeziębieniami, które niejednokrotnie wynikają z nieprawidłowego odżywiania latem;
  • Zabezpieczysz się przed generacją Wilgoci i Śluzu, czego efektem jest potencjalny katar, kaszel, przeziębienie, biegunki czy reumatyzm.
  • Nauczysz się przyrządzać zdrowe posiłki, które ochronią Cię przed odwodnieniem podczas największych upałów; 
  • Pomożesz swoim dzieciom w przetrwaniu letnich upałów i wzmocnisz ich odporność na jesień;

 

Jakie są opinie osób, które były na moich szkoleniach?

Tutaj znajdziesz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.

  1. Jakich chorób mogę się pozbyć stosując tę dietę?

    Już w samej nazwie zostało zawarte profilaktyczna i lecznicza Dietetyka Medycyny Chińskiej. Dieta działa praktycznie w każdej przewlekłej chorobie. Od cukrzycy, reumatyzmu, nadciśnienia, poprzez dolegliwości układu pokarmowego, choroby skóry, nawracające przeziębienia, bóle zatok, czy nawet problemy z zajściem w ciążę, gdzie bardzo często wystarczy odpowiednia dieta w celu rozgrzania kobiety.
  2. Skąd wziąć chińskie produkty do gotowania?

    Nie gotujemy na produktach pochodzących z Chin, tylko zgodnie z zasadą dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. To istotna różnica.
  3. Skąd mam wiedzieć, że Dieta Medycyny Chińskiej działa?

      Jest to tradycja licząca aż 3000 lat i nie zmienia swoich zasad w przeciwieństwie do tak zwanych “diet cud”, które co 10-15 lat pokazują swoje negatywne oblicza.
  4. Skąd mam wiedzieć, które produkty są dobre, a które złe?

    W Medycynie Chińskiej nie ma produktów złych czy dobrych. Są produkty wskazane lub niewskazane, ale tylko i wyłącznie dla danej osoby. Przykładem może być mleko – jednym będzie szkodzić, a innym pomagać w konkretnie określonych sytuacjach takich jak suchy kaszel czy ogólnym problemem z suchością. Innym przykładem mogą być “teoretycznie zdrowe” sałaty – dla osób z gorącem będą bardzo wskazane, a dla osób wychłodzonych wręcz przeciwnie. Pomijamy oczywiście produkty, które nie służą wszystkim chociażby fast-foody czy produkty wysokoprzetworzone. O tym będzie mowa już w pierwszej części szkolenia.
  5. Gdzie znajdę informacje o prowadzącym?

    Szkolenie prowadzi Elżbieta Kasztelaniec – Mikrobilog, Dietetyk Medycyny Chińskiej. Więcej można przeczytać na https://elzbietakasztelaniec.pl/o-firmie/.

Dostęp do szkolenia będzie przez 12 miesięcy od daty zakupu.

Prowadzący: Elżbieta Kasztelaniec – Mikrobiolog i Dietetyk Medycyny Chińskiej
Przyjmuje pacjentów indywidualnie oraz prowadzi szkolenia z zakresu dietetyki Medycyny Chińskiej
Jest założycielem grupy na Facebooku Dieta wg Medycyny Chińskiej – Porady

SZKOLENIE POPROWADZI:

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog, Specjalista Medycyny Chińskiej

Mikrobiologię ukończyła w 1985 r. dlatego też wszelkie choroby skóry oraz oczyszczanie organizmu z toksyn czy pasożytów są jej doskonale znane. W swej pracy stosuje naturalne metody łącząc możliwości medycyny klasycznej i medycyny chińskiej.

Udziela porad żywieniowych w oparciu o zasady Profilaktycznej i Leczniczej Dietetyki Medycyny Chińskiej dla dzieci i dorosłych w różnych stanach chorobowych począwszy od przeziębień, poprzez choroby skóry do wielu chorób przewlekłych.

Kuracje przeprowadza holistycznie traktując element diety jako najważniejszy czynnik, a w razie potrzeby wspiera suplementacją, masażem bańkami czy akupunkturą ucha. Prowadzi kursy na temat zdrowego odżywiania w oparciu o zasady Tradycyjnej Medycyny Chińskiej