Smak gorzki - Przemiana Ognia

Heap of dry tea with green tea leaves.Smak gorzki reprezentuje przemianę ognia – i to jemu pobudzające działanie zawdzięczają używki takie jak kawa, czarna herbata, czy papierosy.

To smak o naturze Yin, ma działanie ochładzające, ale także powoduje skurcz i kieruje energię w dół (stąd biorą się polepszające trawienie właściwości gorzkich likierów, czy ziół). Przeciwdziała także wewnętrznej wilgoci – pomaga odprowadzać płyny, a także uspakaja i odnawia. Zapobiega zapaleniom oraz pomaga tamować upływ krwi.

Związany jest z sercem, jelitem cienkim i osierdziem. Zalecany osobom spożywającym dużo mięsa oraz osobom krzepkim, agresywnym i ekstrawertykom – uważać powinny natomiast osoby stosujące dietę surową (RAW) i wegetarianie – smak gorzki obniża energię, przez co może niekorzystnie wpływac na ich nerki.

Uwaga! Niektóre produkty gorzkie (zwłaszcza napoje zawierające kofeinę!) mają silne działanie wysuszające! Nie wolno z nimi przesadzać, gdyż w nadmiarze powodują niekorzystne skutki, tj. niedobór krwi i Yin oraz nadmiar gorąca, co objawia się zaburzeniami snu, niepokojem, stresem, prowadzić może nawet do zawału mięśnia sercowego.

Smak gorzki zabroniony jest kiedy w organizmie brakuje soków, stwierdza się niedobór krwi, oraz przy osteoporozie. Powinny uważać na niego osoby niedoborowe, zimne, osłabione, szczupłe, nerwowe i suche. Smak gorzki stosuje się gdy zachodzi potrzeba usunięcia nadmiaru płynów osadzonych w organiźmie.

Produkty:

Gorzkie gorące: kozieradka, spirytus, grzane wino, baranina, jagnięcina, koźlęcina

Gorzkie ciepłe: gorąca woda, kasza gryczana, prażone zboża, quinoa, bazylia, cząber, estragon, lubczyk, liść laurowy, majeranek, oregano, rozmaryn, tymianek, kurkuma, ser kozi, mleko kozie

Gorzkie neutralne: brukselka, kawa zbożowa, karczoch, amarantus

Gorzkie chłodne: żyto, sałata, rukola, radicchio, czarny bez, pigwa, bakłażan, szparagi, gorzki grejpfrut

Gorzkie zimne: cykoria, endywia, sałata lodowa, herbata czarna, herbata zielona, kawa czarna, sok z aloesu, korzeń rzewienia

Smak gorzki ciepły:

  • Osusza zimną wilgoć i śluz
  • Zsyła w dół Qi płuc

Smak gorzki zimny

  • Działa przeciwzapalnie
  • Uspokaja serce
  • Wyprowadza gorącą wilgoć
  • Jest moczopędny, odkażający i przeczyszczający

Zalecany przy:

  • Zablokowaniu ruchu energii w dół (np. zaparcia)
  • Nadmiarze gorąca
  • Nadmiarze gorąca i wilgoci
  • Nadmiarze wznoszącego Yang (np wątroby)

Przeciwwskazany gdy występuje:

  • Niedobór Qi
  • Niedobór krwi
  • Niedobór płynów
  • Niedobór Yin
  • Osteoporoza
  • Wypadanie narządów
  • Wyczerpanie
  • U osób starszych
Share This